Intrebari frecvente – AllEnergy® Software PEC v1.0

Aceasta pagina listeaza intrebarile frecvente pe care le adreseaza utilizatorii AllEnergy® Software PEC v1.0. Pentru mai multe detalii va invitam sa consultati aceasta pagina de ajutor si sa urmati sugestiile indicate in raspunsuri. Daca doriti sa adresati o intrebare care nu-si gaseste raspunsul in Manualul de utilizare al aplicatiei, in MC 001/2022 sau in aceasta sectiune de Intrebari frecvente, o puteti sa transmiteti intrebarile dumneavoastra pe adresele de e-mail secretariat@ipctinst.ro si tech@algorithm.ro sau accesand link-ul www.algorithm.ro/asistenta-tehnica-allenergy-software

Va rugam ca, inainte de a adresa intrebarile dumneavoastra, sa consultati Mc 001/2022 deoarece sunt intrebari ale caror raspunsuri, cu putin efort, pot fi aflate direct de acolo.

Va multumim.

1: Va rog precizati daca veti dezvolta programul astfel incat sa genereze complet anexa 2 conform Mc001-2022 Anexa A. si daca veti dezvolta programul astfel incat sa genereze complet fisa de analiza energetica a cladirii, conform Mc001-2022 Anexa B            R: Anexa 2 la CPE a fost conceputa pentru a fi completata de catre utilizator datorita faptului ca sunt o multitudine de informatii care nu se regasesc direct in aplicatia pentru calculul consumurilor energetice, dar va fi si aceasta automatizata, la fel ca in AllEnergy® Software v9.0
Referitor la Fisa de analiza energetica (Anexa 6.1.) nu se impune generarea ei automata, datorita faptului ca este un document preliminar folosit de catre auditorul energetic pentru culegerea datelor din teren si folosirea acestora ca date de intrare ale aplicatiei.

2: Ar putea creeatori softului sa introduca tabelul cu datele intensitatii solare pentru Cluj-Napoca?         R: Da, vor fi introduse in Tabelul anexa din aplicatie datele cu intensitatile radiatiei solare pentru orasul Cluj-Napoca.
Sunt localitati pentru care nu exista date privind intensitatile radiatiei solare. In acest caz, atunci cand se selecteaza o localitate pentru care nu exista date privind intensitatea radiatiei solare, dar exista date pentru temperaturi, se activeaza un alt camp cu o localitate alternativa apropiata pentru care exista date solare.

3: Deasemenea,este dificil de completat anexa, acolo unde ar fi necesar doar o bifa sau un x (in casute )       R: Se selecteaza bifa – proprieties – checked/unchecked

4: Cum se stabileste cat este factorul de ecranare? Exista o definire exacta sau o modalitate de alegere a acestui factor? Dupa ce reguli/criterii s-au stabilit cele 10 niveluri?      R:  Ecranarea radiatiei catre cer la o cladire este facuta, in principal, de catre vegetatie; de exemplu, un acoperis terasa la un bloc de locuinte P+9 nu este ecranat si f=1, la pereti trebuie apreciat gradul de ecranare

5: Clasa de expunere definitie? 1 perete in exterior, 2 pereti in exterior, Medie? Regim de incalzire=definiti ultimele trei tipuri; incalzire continua(20-30zile?) cu perioada lungi neocupare, exemplu practic? Incalzire redusa(cate oC?) cu asigurarea unei temperaturi interioare reduse(<cu cate oC?)? iar ultima nu stiu cum sa o interpretez, se poate un exemplu?; temperatura de echilibru initiala(cand se ia 16 cand 18?) ? Unde apare in Mc 001 sa ma ,,luminez” despre ce-i vorba?      R: Clasa de expunere, vezi cap. 2.5.2. din Mc001/2022 (permeabilitatea la aer)

  • Regimuri de incalzire (vezi cap. 2.8)

Temperatura de echilibru se calculeaza lunar prin iteratii succesive pornind de la o temperatura initiala; rezultatul calculului este acelasi daca se pleaca cu 16°C sau 18°C, doar ca aplicatia face mai multi sau mai putini pasi (vezi si cap. 2.11.)

6: Cum evidentiem in soft ventilarea cu recuperare de caldura ca nu am observat (daca stie vreu coleg sa imi axplice)     R:  Recuperarea caldurii din aerul evacuat are implicatii la calculul coeficientului de transfer termic prin ventilare Hv; in cazul in care se face recuperarea caldurii s-a considerat o eficienta energetica medie a recuperatorului de caldura de 75%, astfel incat valoarea lui Hv este doar 25% din valoarea fara recuperare; se va introduce in aplicatie ca data de intrare eficienta energetica a recuperatorului de caldura.

7: Unde regasesc in programul AllenergyPEC1.0 energia transferata prin recuperarea de caldura conform Mc001-2022 art.3.2.2., deoarece nu ati raspuns punctual.          R: Aplicatia nu evidentiaza in mod distinct energia transferata prin recuperarea de caldura. Dar, pentru aceasta, se pot folosi, valorile lui Hv din cele 2 situatii (fara recuperator si cu recuperator); se poate introduce daca se va considera de catre majoritatea utilizatorilor, a fi util.

8: Durata medie oprire pompe de unde o iau sau cum aproximez? Pierderi de caldura prin suport conducte=care sunt combinatiile pe care le-ati gandit astfel incat au rezultat cele 6 valori? Aceeasi intrebare si pentru timpul de functionare anuala a pompelor.  R: De exemplu, la un regim continuu de incalzire durata medie de oprire a pompelor este zero, iar timpul de functionare anuala a pompelor este egal cu durata perioadei de incalzire. La un regim de incalzire intermitent, durata zilnica de oprire a pompelor e data de termostatul cazanului, se apreciaza un numar mediu pe zi de oprire a pompelor si implicit a incalzirii; durata anuala de functionare a pompelor rezultand in consecinta.  Pierderile de caldura prin suporturile conductei sunt in functie de tipul de suport si de numarul de sustineri si se considera un procent din pierderile de caldura ale conductei (5%…20%, in mod frecvent)

9: Necesar specific ACC la 60C=60l/om, zi; Vsp necesar specific ACC il calculeaza 92,845l? Nu inteleg cum de la 60l se ajunge la 92,845l    R: Valoarea calculata este a necesarului specific de apa calda la temperatura de utilizare, care este mai mica decat 60*C; se face o echivalenta termica (vezi cap. 3.3.6.1. din Mc001/2022)

10: Frecventa de utilizare a instalatiei de apa calda=care sunt regulile/criterii pentru asocierea celor 5 indicatori?     R: Este o data de intrare, necesara calculului pierderilor de caldura ale conductelor, care se apreciaza in functie de situatia concreta de utilizare a instalatiei, de numarul de utilizatori etc.

11: Factor pierderi de caldura prin suporturi conducta=care sunt regulile/criterii pentru asocierea celor 6 valori?       R: Pierderile de caldura prin suporturile conductei sunt in functie de tipul de suport si de numarul de sustineri si se considera un procent din pierderile de caldura ale conductei (5%…20%, in mod frecvent)

12: Pierderi caldura rezervor ACC -sunt trei grade de stratificare, cum le aleg, reguli/criterii?      R: Stratificarea termica a apei in rezervorul de acumulare este favorizata de o inaltime mare a rezervorului in raport cu diametrul si de o viteza mica a apei de intrare in rezervor; trebuie vazuta situatia concreta a rezervorului si raportul inaltime/diametru

13: Factor iluminare naturala/Iluminat natural=Nivel iluminat 100÷750, cum se alege valoarea potrivita, criteriu?      R: Nivelul de iluminat este in functie de destinatia incaperilor si tipul de activitate (consultati Normativul privind instalatiile de iluminat)

14: Cum calculam factorul de utilizare al aporturilor interne de caldura     R: Factorul de utilizare al aporturilor de  caldura se calculeaza automat in aplicatie, pentru fiecare luna, in functie de raportul de bilant termic pentru incalzire, gama, si de parametrul numeric adimensional referitor la inertia termica a cladirii (constanta de timp)

15: Cum calculam fluxul specific al aporturilor de caldura la spatiile neincalzite (zonele  secundare )       R: Fluxul specific al aporturilor de caldura la spatiile neincalzite este de regula zero (cazul cel mai frecvent, in care nu avem surse interne de caldura). In cazul in care exista surse interne si se cunoaste fluxul de caldura al acestora, se imparte fluxul (W) la aria pardoselii (mp), obtinand un flux specific mediu pe fiecare luna, care trebuie sa tina cont si de perioadele in care aporturile nu se produc; domeniu de valori uzuale 0,1 …1 W/mp.

16: La modulul 1 cu pompa de caldura apare frecvent mesajul de eroare si nu preia datele in zona de calcul principala (mesajul este volumul total=0)         R: Completati la Date intrare zona M1 -> Temperatura Interioara Setata, declarati camerele zonei si setati volumul si temperatura. Fara aceste date de intrare esentiale nu se pot face calculele ulterioare.

17: Am introdus toate temperaturile pentru o localitate. Primesc mesaj ca nu gaseste localitatea in tabelul cu radiatii solare. Am restartat PC-ul, gasesc localitatea (cu toate temperaturile introduse de mine) in unelte – radiatii solare, dar cand vreau sa selectez asa cum am salvat-o eu, nu o gasesc.   R:  Exista localitati care nu se regasesc in Metodologie, iar aplicatia va notifica acest lucru atunci cand se selecteaza localitatea. Datele pentru aceaste localitati se pot introduce de catre utilizator din Unelte – > Tabele Auxiliare – > radiatie solara, aici se apasa click dreapta pe o localitate existenta si cu ajutorul functiei Insereaza se poate insera o noua localitate Va trebui sa introduceti valorile pentru fiecare luna manual sau se pot copia valorile unei localitati apropiate pentru care exista radiatia solara in metodologie. Principiul proiectului AllEnergy® Software: ce nu exista in Metodologie, se introduce de catre utilizator, responsabilitatea alegerii corecte, reveninudu-i acestuia.

18: Doua calcule efectuate cu Allenergy® Software PEC v1.0, in care in ambele variante durata perioadei anuale de incalzire este identica (300 zile), cu toate ca peretii exteriori in varianta 2 sunt izolati doar cu 1,0mm de vata minerala fata de 150mm in varianta initiala.    R: Verificati introducerea datelor si rularea pas cu pas pentru varianta cu termoizolatie mare la pereti; ar trebui sa obtineti o durata mai mica de incalzire decat la cazul cu termoizolare redusa pentru ca L=147,8, fata de 234 (la termoizolatie redusa) si temperaturile de echilibru lunare sunt mai mici, 17,286 fata de 18,089 si 16,45 fata de 17,505 s.a.m.d. la toate lunile.

19: Unde regasesc in programul Allenergy® Software PEC v1.0 urmatoarele date conform Mc001-2022 art.2.7.6.
QH;ht;ztc;m – transferul  termic total pentru modul de încălzire, în kWh;      R: In aplicatie, la Modulul 1 – Calcule intermediare, se gasesc elementele de baza ale transferului termic total ( L, Hv, Ha, Hu, Hg ), componentele transferului termic (spre exterior prin transmisie si ventilare, spre cladiri adiacente exterioare, spre spatii secundare, spre sol, prin radiatie spre cer si pentru umidificarea aerului), precum si suma acestora, Q nec inc, care este necesarul de caldura pentru incalzire.
QH;gn;ztc;m – aporturile termice totale pentru modul de încălzire, în kWh   R:  In aplicatie, la Modulul 1 – Calcule intermediare se gasesc aporturile pe ziua medie lunara (solare, interne si totale), precum si aporturile de caldura totale pe perioada de incalzire

20: Unde regasesc modul de calcul in programul AllenergyPEC1.0 numarul de consumatori echivalenti conform Mc001-2022 art.3.3.6.1   R:  Consumatorii de apa calda pot fi persoane sau unitati de consum; acestora li se atribuie, ca data de intrare, un consum specific de apa calda l/pers zi, l/u c zi, consum echivalent la temperatura de 60° C. Se va introduce in aplicatie optiunea de calcul a necesarului de apa calda la locuinte pe baza “consumatorilor echivalenti” in functie de aria locuibila.

21: Cum alegem, in functie de ce, enrgie primara si emisii CO2 din anexa atasata   R: Pentru fiecare utilitate (Modulele incalzire, apa calda, iluminat, racire si ventilare) se stabileste de catre utilizator sursa energetica; deci se cunoaste combustibilul utilizat sau natura energiei (electrica) si se alege optiunea corespunzatoare.

22: Factor iluminare naturala/Iluminat natural=Nivel iluminat 100÷750, cum se alege valoarea potrivita, criteriu?    R: Nivelul de iluminat este in functie de destinatia incaperilor si tipul de activitate (consultati Normativul privind instalatiile de iluminat)

23: Atasate doua calcule efectuate cu AllenergyPEC1.0, in care in ambele variante durata perioadei anuale de incalzire este identica (300 zile), cu toate ca peretii exteriori in varianta v2 sunt izolati doar cu 1,0mm de vata minerala fata de 150mm in varianta initiala.     R: Verificati introducerea datelor si rularea pas cu pas pentru varianta cu termoizolatie mare la pereti; ar trebui sa obtineti o durata mai mica de incalzire decat la cazul cu termoizolare redusa pentru ca L=147,8, fata de 234 (la termoizolatie redusa) si temperaturile de echilibru lunare sunt mai mici, 17,286 fata de 18,089 si 16,45 fata de 17,505 s.a.m.d. la toate lunile. Ne referim la coeficienti de cuplaj termic L , nu la duratele perioadei de incalzire. Am parcurs exemplul D-voastra si revin la problema duratei anuale de incalzire; aceasta este data de formula 2.87. si figura 2.21. din Metodologie, pe care le-am aplicat intocmai.
Pentru a avea o durata anuala de incalzire redusa trebuie ca aporturile Q surse sa fie mari si coeficientul de transfer termic total, H sa fie mic; ne dezavantajeaza faptul ca factorul de utilizare a aporturilor este subunitar in lunile de inceput si de sfarsit ale incalzirii.
Pentru incadrarea cladirii in nZEB trebuie ca rezistentele termice sa fie egale, sau sigur mai mari, decat rezistentele minime nZEB, aceasta fiind la indemana utilizatorului (atentie la suprafetele vitrate unde valorile sunt sub); deasemenea va sugerez sa folositi un regim de incalzire cu reducerea incalzirii noaptea si, eventual, la sfarsit de saptamana, regim real de functionare ale surselor termice.

25: Am lucrat primul certificat cu programul dvs. instalat  si nu imi apare CPE -ul  restul raport rezultate, G functioneaza.        R: stergeti data din Info Proiect – Date Certif, si sa incercati apoi generarea CPE-ului. Eroarea face referire la formatul datei, fomatul pe care aplicatia il cere si il seteaza automat este zz.ll.aaaa

26: In cadrul unui proiect desi se declara zona termica secundara(pod) elementul de anvelopa nu se poate copia din zona de elemente de anvelopa (spre pod) zona M1 in elemente de anvelopa sona secundara  U1 M1. De ce?          R: Aceste elemente de anvelopa se declara doar in zona principala, nu este necesara introducerea de doua ori a acelorasi date de intrare. Atat timp cat se selecteaza in zona principala spre ce zona secundara este elemental, se pot face toate calculele.

27: Este corect ca in cazul unei cladiri cu incalzire discontinua programul sa calculeze aporturile interne doar penru jumatate din an?     R: Verificati in Date Intrare – Aporturi Interne , ca aporturile interne sa fie introduse pentru fiecare luna.

28: Constat ca in „Date Intrare” – „Aporturi interne”, butonul „Foloseste acealeasi valori introduse pentru toate lunile” nu functioneaza   R: Cand doriti sa introduceti date in tabel ce sunt comune pe toate lunile, bifati si apoi completati, cand doriti sa completati diferit pe anumite luni debifati. Astfel puteti sa completati ce e comun si apoi sa mai modificati si, daca iar doriti anumite date comune puteti bifa samd.

29: Zona secundara=beci, garaj, pod? Sunt considerate doar cele incalzite sau in general cele care se invecineaza cu zona incalzita?    R: Zona secundara este de regula un spatiu neincalzit (pod, casa scarilor, pivnita, magazie, garaj etc.) alaturat unui spatiu incalzit care este  zona principala. Frontiera pentru transmiterea caldurii este suprafata care separa zona principala de zona secundara (tipul ” ztue ”) – (raspunsul se regaseste in Mc001/2022)

30: La ,,Iluminat” /Factor de iluminare naturala/Iluminat natural prin ferestre/ am doar trei variante din care sa aleg, pentru un singur perete, de obicei cladirile independente au ferestre pe toti cei patru pereti, in acest caz cum selectez patru pereti fiecare cu punctul lui cardinal, nivelul de iluminat si protectia solara?  R: In cazul existentei ferestrelor pe pereti cu orientari diferite, la calculul factorului de iluminare naturala, se va alege orientarea fatadei care are suprafata vitrata cea mai mare.

31: Care este criteriul pe baza caruia aleg o valoare la nivelul de iluminat?   R: Nivelul de iluminat se alege in functie de activitatea vizuala care se desfasoara in spatiul respectiv (a se vedea Normativul NP 061); pentru o locuinta de tip apartament se poate adopta un nivel mediu de iluminat de 300 lx

32: Generare cladire referinta=corespunde caracteristic….?, si mai este ,,cladire existenta renovata”, dar cladire existenta fara niciun fel de interventii la ea, nu renovata, nu extinsa, cladire veche, unde o incadrez?    R: Cladirea de referinta este o cladire virtuala, cu aceleasi caracteristici geometrice cu cladirea reala, dar care este performanta d.p.d.v. energetic; deci o cladire de referinta trebuie sa fie ”nZEB” sau ”renovata major” (conform Mc001/2022)

33: In program t.stop(durata medie de oprire a pompei) se refera  la numarul de ore de oprii a pompei pe toata periada de incalzire sau pe zi de incalzire?    R: Durata medie de oprire a pompei de circulatie are consecinte la calculul pierderilor de caldura ale conductelor, deoarece in timpul opririi apa din conducte se raceste. In cadrul functionarii instalatiei de incalzire exista perioade de timp in cursul zilei cand automatizarea cazanului (termostatarea) opreste arzatorul cazanului si implicit pompa de circulatie, urmand sa le reporneasca atunci cand temperatura interioara scade sub valoarea setata; aceasta se intampla chiar si la un regim de incalzire continua.    Prin durata medie a unei perioade de oprire a pompei de circulatie, in ore, se intelege timpul in care pompa de circulatie este oprita in cursul unei zile; se poate adopta o valoare din domeniul 1 … 4 ore, in functie de setarea automatizarii cazanului; o informatie exacta se poate obtine din exploatarea instalatiei.

34: In formularul de certificat energertic apartamente apare aria locuibila iar in metodologie- aria utila/desfasurata. In raportul de rezultate imi preia ca arie desfasurata ce introduc la arie locuibila.    R: Descarcati de la acelasi link de la care ati descarcat prima data aplicatia, cel mai nou up-date al aplicatiei. Dezinstalati aplicatia actuala, stergeti kit-ul anterior si reinstalati noul kit in acelasi drive/director in care era deja instalata AllEnergy® Software PEC v1.0 pentru a nu mai fi necesara relicentierea si a se pastra proiectele deja lucrate.

35: In cadrul noului program trebuie declarate ca zone secundare podul si subsolul neincalzit pentru calculul temperaturilor caci la vechile programe aveau temperaturi prestabilite?           R: Zonele secundare aferente unei zone principale trebuie declarate și implicit trebuie introduse elementele de anvelopa ale zonei secundare respective.

36: La elementul de anvelopa exterioara a podului (invelitoare tigla) neetansa, prin care bate vantul si trece soarele cum estimam schimbul de aer prin anvelopa spre exterior? La zona secundara pod cum calculam fluxul specific de caldura(cuprinde aporturile interne si aporturile solare)W/mp?      R: La un pod cu învelitoare neetanșe, schimbul de aer prin infiltrații se poate aprecia la 3…4 volume/ora. Aporturile de caldura specifice la un spațiu secundar tip pod se pot considera 0,1 …0,3 W/mp in lunile de iarna și 0,5…0,7 W/mp in lunile sezonului de tranziție (conform normative)

37: elementul de anvelopa spre/dinspre zona secundara unde se creeaza, in zona principala sau in zona secundara a proiectului(planseul sub/spre pod, placa peste subsol)?        R: Elementul de anvelopa care separa zona principala de zona secundara (planseu, perete) se introduce la zona principala si se preia automat la zona secundara, unde nu mai trebuie introdus.

38: In modulul 2, apa calda la date generale, pentru cladiri de locuit, se introduce nr de persoane stiut (asa scrie in program) sau de fapt cu nr de persoane echivalent, conform noii metodologii?          R: Pentru locuinte aplicatia calculeaza consumul de apa calda aferent ”numarului de consumatori echivalenti”; numarul de consumatori echivalenti se determina in functie de suprafata locuibila a locuintei.

39: Unde putem vedea factorii de conversie utilizati de program?          R: Factorii de conversie si de emisie folositi in aplicatie sunt cei din tabelele 5.17. si 5.18. din noua Metodologie. Ei pot fi vizualizati in proiectul care se ruleaza, in modulele Energie primara si Emisii.